Youandi 30 jaar

op .

Het is 30 jaar geleden.....

Ja, echt!!! Nu 30 jaar geleden, op 17 november 1990, werd het eerste Youandi nest geboren. Op de foto staat mijn Balou (Youandi Fun Stud) Hij was 10 weken oud. Ik weet nog waar en wanneer ik deze foto maakte met een analoge spiegelreflex camera. Het is helaas één van de weinige foto's die ik nog heb van die periode, maar de herinneringen en de stappen die volgden leven volop!!!

Ik ga hier niet terug naar de start, dat staat al beschreven op deze site. Maar het is wel grappig om even terug te blikken in de tijd. 30 jaar is best een lustrum, dus eerst ff wat feitjes...

  • Max (mijn eerste OES) kwam in 1988, en met de komst van Bonny kon ik in 1990 mijn eerste nest fokken. 
  • Sinds 1990 zijn er 26 nesten geboren, in totaal 153 pups en er zijn 7 generaties terug te tellen naar Bonny.
  • Van deze 153 bleven er 13 bij mij wonen; 
  • Alle pups werden geplaatst als huis/family hond; Dit betekende 149x een match & een fantastisch leven voor 'mijn puppy'
  • Want... er kwamen ook 4 "pups" terug door diverse omstandigheden; Vervolgens bleef Lotte bij mij en ze is in nu nog steeds in bijna alle stambomen terug te vinden. Voor Charlie (1997), Meeko (1999) en Diesel (2005) vond ik snel een fantastisch "furever home" waar ze heel gelukkig en heel oud mochten worden; En ook voor Boris -die ivm het plotseling overlijden van zijn baasje opeens een nieuwe eigenaar zocht (in 2001)- vond ik een gouden mandje waar hij nog 6 extra jaren van zijn oude dag mocht genieten. 
  • Als kers op de taart ben ik trots dat van al deze 153 "family & sofa champions" er 19 ook nog eens FCI kampioen zijn! (= 12% -> hoeveel fokkers doen me dit na?) ;-)

Tot zover de feitjes... en ohhh, zoveel meer mooie herinneringen!

Als ik zo langs mijn 'memory lane' slenter, en al die mooie herinneringen aan geweldige honden die er waren..., en om wie ik nu nog steeds -na al die jaren- kan janken vanwege het gemis. Al die momenten van plezier, geweldige honden, hoogte- en diepte punten, heel veel vriendschappen die door de jaren zijn ontstaan en die nu nog steeds heel warm zijn! Ik leerde ze kennen via de honden... Heel veel van die mooie lieve mensen verrastte me vorig jaar door samen in Italië mijn 50e verjaardag te vieren. Diverse lieve gekke hondenvrienden kwamen vanuit Nederland naar Italië om te feesten en ongeveer een zelfde aantal gekke lieve vrienden vanuit Denemarken, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Italië, Griekeland maakten het feest compleet.

Dát maakt mijn hobby, de OES, het 'hondenleven' en de samenwerking om ons ras te behouden zo mooi, zo bijzonder en zo leuk.

Er is zelden een Youandi nest geboren, waar geen 'internationaal tintje' in zit. Nederland is te klein en de kwaliteit was al snel te beperkt voor wat ik wilde fokken en behouden voor ons ras. Ik zal nooit vergeten hoe ik met Lotte in 1998 naar Denemarken reed voor een dekking; In mijn uppie, met Lotte op de achterbank en een route kaart met handgeschreven aanwijzingen naast me op de stoel. Onderweg in mijn oude VW-Golf 900km naar Aabenra, geen mobiele telefoon, geen TomTom. Super spannend, met onverwachte wendingen... maar uiteindelijk een fantastisch nest van 4 pups! 

Ik kan boeken volschrijven met gekke gebeurtenissen. Heb dit een tijdje via een blog gedaan, maar ook dit is uiteindelijk ingehaald door Social Media waar we up-t-date de gekke, leuke en verdrietige dingen kunnen delen. Ik doe nu mijn best om onze FB & Insta bij te houden met updates...

In 2004 stond mijn leven even hélemaal op zjn kop en zijn al onze papieren albums met alle foto's in rook op gegaan. Gelukkig werd het mooiste bewaard...en konden we door! Want, we (de honden en ik) waren gezond en vele vrienden sprongen bij met raad en daad. Op zulke momenten realiseer je je heel goed dat alle materiele zaken in het leven maar bijzaak zijn. 

 De 'eerste' groepsfoto die ik nog heb, is van de winter 2000/2001. 

 texgroep2001

2000: Emily, Coco, Raggles, Bo-Ghy, Lotte

2001: Bo-Ghy, Coco, Emily, Inge, Muffin, Raggles

2005: Raggles, Muffin, Coco, Shanti, Babs, Bo-Ghy, Emily

2008: Raggles, Muffin, Shanti, Chanel, Vincent, Bo-Ghy (Babs wilde niet op de foto...)

2010: Babs, Chanel, Vincent, Muffin, Pooh, Shanti

Het is een Youandi traditie om puppy reunieën te houden, en soms combineren we dit met een 'family wandeling' . We wandelen elk jaar minimaal 1x met de hele "Youandi Family". Na wat aandringen en gekke brainstorm terrasmomentjes, hebben we er eens een dag, ahum weekend voor kampeerders, en BBQ van gemaakt. Veel werk om voor te bereiden, maar jeetje... wat was dit leuk! Er waren meer dan 30 Youandi-pups in de leeftijd van 6 maanden tot 14 jaar aanwezig.

Youandi Reunie 2013

 

2016 een bijzonder moment met "3 winning generations" op de Kampioensclubmatch in Nederland. Dwayne, Brechtje en Shanti.

(En nee we zijn sinds 2005 geen lid van die club, maar we winnen wel regelmatig op de clubshows) :-) 

 2018, het resultaat van een strenge selectie op "gezellige pup-eigenaren".... Een Youandi No Nonsense Weekend in Eersel (bij Joop) Bourgondische, gezellig, actief, sportief en heul errug gezellug!!!!!! (de 2nd No Nonsense edition is ivm Covid uitgesteld naar 2021) 

 

 

2019 Pooh, Shanti, Dior, Vincent, Chanel, Inge, Dwayne (dit was een 'selfie'!)

En dan is het nu 2020. Ik mis Shanti nog elke dag. Ze is één van die speciale personalities, ze zette haar stempel op ons ras met haar verschijning en personality. Ik ben blij dat ik haar mooie eigenschappen dagelijks terug zie in haar nakomelingen. En vandaag de dag..."I count my blessings" met mijn bejaardensoos. Vincent & Chanel zijn 13+, en ja... ongelovelijk... Pooh zal over 2 weken haar 11e verjaardag vieren en Dwayne is ook al weer 9 jaar. Dior houdt de roedel jong (letterlijk en figuurlijk). Samen met haar broertje Joep en de meiden Passion, Brechtje en Nelly (die bij lieve vrienden wonen) hoop ik nog minstens 30 jaar erbij te plussen!

Er zijn nog zoveel plannen, dromen en wensen....  nog zoveel te doen voor ons mooie ras: De Old English Sheepdog.  

Tags: Youandi 30 jaar